vrijdag 22 december 2017

Planning 101: Stappenplan planner kiezen (Waarmee plannen? deel 1)


Inmiddels weet je al wat plannen inhoudt en waarom ik er zo een fan van ben. Wellicht heb je de planner fever nu ook te pakken gekregen en wil je de community joinen. Maar help, waar moet je in godsnaam beginnen? Geen stress, ik red je wel uit het diepe. Vandaag vertel ik welke planners er zoal op de markt zijn en wat de voor en nadelen van elk systeem zijn.

Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik een stappenplan bedacht waar je naar kan refereren tijdens jouw zoektocht naar de perfecte planner. Als eerste (stap #1) moet je een planner systeem kiezen. Vervolgens (stap #2) moet je een keuze maken tussen de verschillende formaten. Als laatste (stap #3) kijk je naar de type lay-out die je fijn vind.


stap 1: systeem
Naar mijn kennis zijn er vijf planner systemen op de markt. Je hebt de klassieke hardbound, coiled [spiraal] en ringbound planners, waar je vast al bekend mee bent. Daarnaast heb je ook het wat lastiger te verkrijgen traveler's notebook systeem. Als laatste heb je (gok ik zo) de jonkie van allemaal, het discbound systeem.

Als echte planner gek heb ik natuurlijk een collectie die bestaat uit al deze varianten en kan ik mijn ervaringen ermee dus ook gelijk delen. Laten we beginnen met de hardbound planners.

kikki.k @Instagram
Hardbound planners zijn net als schriften, met vaak een harde kaft. Deze type planners zijn mijn minst favoriete, omdat ze niet veel ruimte overlaten voor personalisering. Hoe je de planner aanschaft is pretty much what you get.

Je kan geen extra pagina's toevoegen, of pagina's verwijderen. De omslag kan niet worden omgewisseld en het kan lastig zijn om creatief mee aan de slag te gaan. Sommige van deze planners kan je namelijk niet plat leggen op tafel, net als veel boeken.

stradivarius.com
Ik klink tot nu niet bepaald enthousiast beken ik. Echter zijn de meeste faux planners (agenda) op deze manier samengesteld. Als beginnende planner, of no nonsense functionele planner die geen behoefte heeft aan personalisering kan ik deze planners zeker aanraden. Je kan ze vaak voor een prikkie aanschaffen (check de TK Maxx voor mooie) en met washi tape en stickers kan je een heel end komen. 

Zelf ben ik fan van de Moleskine en Leuchtturm1917 planners, en bij Stradivarius kan je ook leuke vinden. De eerste twee zijn vrij simpel rechtoe rechtaan—en stiekem meer agenda dan planner maar ik vind ze zo fijn—en de laatste zijn supercute voor een zacht prijsje. Als je ballin bent kan je natuurlijk ook een hardbound Erin Condren laten verschepen vanuit de V.S. Of wachten tot het Europese distributiecentrum opent...

erincondren @Instagram
Over OG merk Erin Condren (EC) gesproken, laten we het nu hebben over coiled (spiraal) planners. Verreweg een van de bekendste hiervan is de EC Vertical Life Planner. En uitgerekend deze planner heb ik nou niet in mijn bezit

Waarom niet? Naja, het is (1) lastig om te verkrijgen in NL zonder risico te lopen op torenhoge douane kosten en (2) de meest voor de hand liggende reden, het ligt buiten mijn budget. Echter heb ik tijdens Plannercon Europe 2017 de heuze echte vrouw achter het merk wel mogen bewonderen tijdens haar key note speaker speech.

daydesigner @Instagram
Een voordeel van coiled t.o.v. hardbound is dat je de planner plat neer kan leggen op tafel en kan omklappen. Helaas kan je ook bij deze planner niet makkelijk pagina's verwijderen of toevoegen. Bij de EC planners kan je tegenwoordig wel de cover verwisselen en extra's zoals snap-in dashboards toevoegen, wat een groot verschil kan uitmaken.

dokibook @Instagram
Het ringbound systeem ken je misschien ook wel onder de naam organizer. Deze planners zijn afhangend van het materiaal, het merk en de kwaliteit vaak de duurste. Maar gezien de inhoud gemakkelijk kan worden aangepast—je hebt alleen een perforator nodig—is het een duurzame investering waar je jaren mee kan doen.

heidiswapp @Instagram
Dit systeem komt het vaakst voor in mijn planner collectie. Mijn excuus? Ik zie mijn planner covers als een accessoire :D Net als hoe ik van handtas wissel, switch ik makkelijk van hoes terwijl de inhoud hetzelfde blijft. 

the_happy_planner @Instagram
Van alle systemen biedt een discbound planner waarschijnlijk de meeste opties om het aan te passen naar wens. De pagina's zijn heel gemakkelijk weg te halen en toe te voegen. Om zelf inserts te maken kan je een speciale perforator kopen. Tip: Met een gewone perforator en een schaar kan je dit makkelijk omzeilen!

the_happy_planner @Instagram
De populairste discbound planner is naar mijn gok de Happy Planner. Je kan de covers heel makkelijk verwisselen of zelf maken met een laminator. Tegenwoordig kan je zelfs deluxe covers kopen die eruit zien als de covers van het ringbound systeem. 

myprimaplanner @Instagram
Als laatste heb je het traveler's notebook of traveler's journal systeem. In eerste instantie trokken deze planners mij nooit aan, maar tijdens PlannerCon Europe heb ik mezelf for some unknown reason ervan overtuigd dat ik er echt een nodig had. Sindsdien ben ik fan!

Net als met ringbound planners kan je heel makkelijk van cover wisselen. De planner is een soort omslaghoes met een paar lange elastiekjes in het midden, waarmee je losse schriftjes kunt vastbinden.

websterspages.com
Omdat de schriftjes natuurlijk hardbound zijn is het lastig om pagina's te verwijderen en haast onmogelijk om zelf pagina's toe te voegen. Wat echter fijn is aan dit systeem is dat je heel simpel de schriftjes zelf uit de planner kan halen (of erin kan stoppen). 

Omdat je voor elke sectie een apart schriftje kan gebruiken is het ook minder rommelig om op te bergen wanneer er een vol is. Je kan voorgedrukte versies kopen, maar ook gewoon zelf een versieren!


Pfoeee, dat was een lange post! En dat is alleen maar stap #1 van de perfecte planner kiezen, hihi... Even een pro en cons samenvatting!


Hardbound
♡ Vaak goedkoper dan de overige systemen
♡ Het makkelijkste verkrijgbaar in NL (een simpele agenda kan je omtoveren tot een planner :D)
❣ Niet uit te breiden of aan te passen m.b.t de inhoud

Coiled
♡ Fijn om mee te werken (kan plat op tafel)
♡ Spiraal agenda's zijn ook makkelijk te verkrijgen in NL
♡ Met een Erin Condren planner kan je de cover verwisselen en dashboards toevoegen
❣ EC en Day Designer planners zijn erg prijzig en daarnaast komen er nog shipping en douane kosten bij

Ringbound
♡ Inhoud makkelijk aan te passen
♡ Makkelijk wisselen van cover
♡ Je kan jaren met een cover doen en ze zelfs doorverkopen
❣ Afhangend van het materiaal en de kwaliteit kunnen de prijzen erg oplopen

Discbound
♡ Makkelijk te customizen en biedt veel opties om jouw planner mee uit te breiden
♡ Heel veel keuze qua inhoud en cover stijl als je kijkt naar Happy Planners
❣ Snel uitverkocht en gelimiteerde opties via NL'se online retailers

Traveler's Journal/Traveler's Notebook
♡ Geen troep met losse pagina's wanneer je secties wilt opbergen of verwijderen
♡ Makkelijk systeem als je het eenmaal onder de knie hebt
❣ Pagina's kunnen niet worden toegevoegd of eenvoudig worden verwijderd

In de volgende post kijken we naar stap #2 (formaat) en stap #3 (lay-out) van de perfecte planner kiezen!

Lobi,

planners van links naar rechts: Erin Condren Hardbound, Michael's Recollections, Webster's Pages A5, Dokibook Prayer Journal, My Prima Planner Traveler's Journal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thank you for commenting! I will reply as soon as possible!

Bedankt voor de comment! Ik reageer zo snel mogelijk!

Lobi,

Mrs Matsai